Przepis na Hiszpanski Sos
SKŁADNIKI DO SOS HZPANSKI co to jest
Gotowanie Sos hiszpanski. Składniki do chudego miesa,100 ml wina jerezu lub sherry,750 ml bulionu,2.

Jak ugotować Sos hiszpanski

Definicja SOS HISZPANSKI: Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
250 g chudego miesa,
100 ml wina jerezu lub sherry,
750 ml bulionu,
2 lyzki oleju,
1 lyzka maki,
1 srednia cebula,
3 srednie marchewki,
1 zabek czosnku,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 lisc laurowy,
1 gozdzik,
sol.

1. Mieso umyc, pokroic na kawalki i zemlec w maszynce z sitkiem o duzych oczkach, lub drobno posiekac.
2. Cebule i czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda i drobno posiekac. Marchewke obrac, umyc i pokroic w
mala kostke.
3. W garnku rozgrzac dobrze olej. Wlozyc cebule i usmazyc na zloty kolor. Dodac
mieso i smazyc je tak dlugo, az straci rozowy kolor (ok. 5-6 min). Mieso nie
powinno sie przyrumienic. Dodac marchewke, posypac maka i smazyc stale mieszajac 3 min. Wlac wino i gotowac 5 min. Wlac bulion i zagotowac. Dodac lisc
laurowy, gozdzik, posiekany czosnek i zielona pietruszke.
4. Gotowac na malym ogniu (ok. 1 godz) czesto mieszajac, az polowa plynu wyparuje a sos zgestnieje. Podawac goracy.

Czym jest Sos hiszpanski znaczenie w Słownik S .