Jak ugotować Sos huzarski
Definicja SOS HUZARSKI: 350 ml wywaru z kości lub mięsa,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
6 dag pietruszki,
8 dag selera,
6 dag marchwi
5 dag cebuli,
tłuszcz do warzyw,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag szynki wędzonej,
5 dag pomidorów,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól, pieprz,
ziele angielskie
Pomidory sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki, pokroić w cz?stki, warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, skropić wod? i dusić na małym ogniu do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać chrzan, warzywa, pomidory i szynkę pokrojoną w paseczki oraz przyprawy, doprawić do smaku. Podawać do makaronów, klusek, ryżu i mięsa.
Czym jest Sos huzarski znaczenie w Słownik S .