Przepis na Huzarski Sos
SKŁADNIKI DO SOS HUZARSKI co to jest
Gotowanie Sos huzarski. Składniki do wytrawnego wina,6 dag pietruszki,8 dag selera,6 dag marchwi5.

Jak ugotować Sos huzarski

Definicja SOS HUZARSKI: 350 ml wywaru z kości lub mięsa,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
6 dag pietruszki,
8 dag selera,
6 dag marchwi
5 dag cebuli,
tłuszcz do warzyw,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag szynki wędzonej,
5 dag pomidorów,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól, pieprz,
ziele angielskie

Pomidory sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki, pokroić w cz?stki, warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, skropić wod? i dusić na małym ogniu do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać chrzan, warzywa, pomidory i szynkę pokrojoną w paseczki oraz przyprawy, doprawić do smaku. Podawać do makaronów, klusek, ryżu i mięsa.

Czym jest Sos huzarski znaczenie w Słownik S .