Przepis na Kaparowy Sos
SKŁADNIKI DO SOS KAPAROWY co to jest
Gotowanie Sos kaparowy. Składniki do owoców nasturcji,2 żółtka na twardo,3 łyżki oliwy lub oleju.

Jak ugotować Sos kaparowy

Definicja SOS KAPAROWY: Składniki:3 - 4 dkg kaparów lub marynowanych owoców nasturcji,
2 żółtka na twardo,
3 łyżki oliwy lub oleju sojowego,
sok z cytryny,
2 - 3 filety anchois,
0.5 szkl. lekkiego rosołu lub wywaru z warzyw,
sól,
pieprz,
cukier,
2 łyżki posiekanego szczypiorku z nacią pietruszki.

 
Sposób przyrządzenia:        Kapary drobno posiekać, utrzeć w donicy lub utłuc w moździerzu z anchois. Żółtka przetrzeć przez sito, dodać do kaparów, ucierać dodając stopniowo oliwę lub olej. Gęsty sos rozprowadzić zimnym rosołem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem, przetrzeć przez sito, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki i szczypiorkiem. Podawać do jaj, ryb i mięs na zimno.

Czym jest Sos kaparowy znaczenie w Słownik S .