Jak ugotować sos koperkowy z jajkiem
Definicja SOS KOPERKOWY Z JAJKIEM: (dla dziecka od 12 . miesiąca) Składniki:
posiekany koperek - 2-3 łyżki
śmietana - 1-2 łyżeczek bądz naturalny jogurt bądz do zabielenia mleko modyfikowane
mąka - ok. 1 łyżeczka
rosół lub wywar z warzyw – 1 szklanka
masło - 2 dag
sól, ew. pieprzu odrobina
Przygotowanie:
Koperek wypłukać, otrząsnąć, posiekać. Zimny rosół zmieszać z mąką, posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną bądż jogurtem bądz zabielić mlekiem dodac koperek, masło. Podawać z ziemniaczkiem ugotowanym na parze bądz z wody i jajkiem(całym) bądz tylko żóltkiem. Jesli nie podajemy z zjajiem to do sosu można dodać rozmącone żółtko. Sos ten można tez podawac ze sztuką miesa. Smacznego
Czym jest sos koperkowy z jajkiem znaczenie w Słownik S .