Jak ugotować Sos mięsno-warzywny
Definicja SOS MIĘSNO-WARZYWNY: Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 15-20minut
Trudność: łatwe
Składniki na 2 porcje
• 25dag.-mielonego mięsa • 5dag.-tłuszczu,cebula • marchew,pietruszka,pół pora,kawałek selera • łyżka-koncetratu pomidorowego • dowolne przyprawy
Etapy przygotowania
1. Mielone mięso włożyć na rozgrzany tłuszcz(najlepszy do tego celu jest smalec lub olej),podsmarzyć mieszając,aby mięso równo się obrumieniło.Dodać drobno pokrojoną cebulę i obrane starte na tarce z dużymi otworami warzywa.Chwile podsmażyć a następnie podlać niewielką ilością wody(około szklanki) i dusić,aż mięso i warzywa zmiękną.Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.
Czym jest Sos mięsno-warzywny znaczenie w Słownik S .