Przepis na Pesto Sos
SKŁADNIKI DO SOS PESTO co to jest
Gotowanie Sos pesto. Składniki do dkg świeżej bazylii,2 ząbki czosnku,10 dkg parmezanu,sól.  .

Jak ugotować Sos pesto

Definicja SOS PESTO: Składniki:150 ml oliwy,
2 łyżki orzeszków pinii,
6 dkg świeżej bazylii,
2 ząbki czosnku,
10 dkg parmezanu,
sól.

 
Sposób przyrządzenia:        Orzeszki pinii rozetrzeć na masę lub zmiksować z umytymi, osuszonymi i pokrojonymi listkami bazylii, szczyptą soli oraz obranym czosnkiem. Dodać utarty parmezan i wlewać po kropli oliwy. Jeśli sos ma być od razu podany do makaronu, wymieszać go należy z 3 łyżkami gorącej wody, w której gotował się makaron.
        
        Sos nie rozcieńczony gorącą wodą można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Czym jest Sos pesto znaczenie w Słownik S .