Jak ugotować Sos pomidorowo-cebulowo-bazyliowy
Definicja SOS POMIDOROWO-CEBULOWO-BAZYLIOWY: Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 5 min
Trudność: łatwy
Składniki na 6 porcji
• 4 pomidory świeże lub puszka bez skórki • 2 cebule • bazylia • przyprawy, sól, pieprz • czosnek • olej do smażenia
Etapy przygotowania
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i zmiksować. 2. Cebulę pokroić w kostę, dodać wyciśnięty czosnek. Przyprawy. Bazylię poszatkowac na malutkie kawałeczki. 3. Cebule i czosnek zeszklić na patelni, przełożyć do garnka, dodać pomidorki, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Na końcu dodać bazylię. 4. Świetnie smakuje z placuszkami z fasolką szparagową. Można podawać na ciepło lub zimno.
Czym jest Sos pomidorowo-cebulowo znaczenie w Słownik S .