Jak ugotować Sos pomidorowy po wietnamsku
Definicja SOS POMIDOROWY PO WIETNAMSKU: - 1 łyżka oleju
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki) lub soku ze świeżego kokosa
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się leciutko przyrumieni. Pomidory natnij na krzyż, sparz wrz?c? wod? i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń nasionka, cz?stki pomidorów pokrój w mał? kostkę. Dodaj do podsmażonego czosnku, du? 5 minut, powoli dolewając bulion lub sok z kokosa. Zagotuj, mieszając, ewentualnie dodaj nieco wody. Ponownie dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień, przypraw do smaku solą (uważaj, dodając sól, gdyż bulion jest już słony) i cukrem. Du? na małym ogniu, co jaki? czas mieszając drewnianą łyżką, aż 1/3 sosu odparuje.
Czym jest Sos pomidorowy po wietnamsku znaczenie w Słownik S .