Przepis na Rakowy Sos
SKŁADNIKI DO SOS RAKOWY co to jest
Gotowanie Sos rakowy. Składniki do solą, obrać szyjki i nóżki, które, jeżeli drobne, zostawić w.

Jak ugotować Sos rakowy

Definicja SOS RAKOWY: Przepis: Ugotować pół kilo raków z koprem i z solą, obrać szyjki i nóżki, które, jeżeli drobne, zostawić w całości, jeżeli większe, pokrajać w grubą kostkę, skorupki zaś utłuc bardzo miałko l dusić w 10 deka świeżego masła. Gdy się dobrze wyduszą a kolor rakowy masła wypłynie na wierzch wziąć tęgiego rosołu, przetasować to masło rakowe, zbierając je starannie z wierzchu. W rondel włożyć łyżkę masła, zagotować z łyżką mąki, rozprowadzić przetasowanym smakiem z masła rakowego, wcisnąć pół cytryny przez sitko, zagotować razem. i wrzucić owe Szyjki i nóżki dla rozgrzania. Sosem takim polewa się potrawę z pulard, kurcząt, kaczek.

Czym jest Sos rakowy znaczenie w Słownik S .