Jak ugotować Sos szałwiowo-jabłkowy
Definicja SOS SZAŁWIOWO-JABŁKOWY: Składniki • 25 dag jabłek • 8-10 listków świeżej szałwi • łyżka octu jabłkowego • mała czerwona cebulka • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jabłka zcieramy wraz ze skórką, odrzucając gniazda nasienne. Siekamy listki szałwi. Drobno siekamy cebulkę. Wrzucamy szałwię, jabłka i cebulkę na patelnię, wraz z łyżką octu jabłkowego zmieszanego z 2-3 łyżkami wody. Dusimy na średnim ogniu, aż jabłka się rozgotują. Wrazie konieczności dodajemy wodę ale niezbyt dużo, by sos nie stał się wodnisty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy.
Czym jest Sos szałwiowo-jabłkowy znaczenie w Słownik S .