Jak ugotować Sos szampański do ryb
Definicja SOS SZAMPAŃSKI DO RYB: Produkty: - 2 male pomidory
- 1 drobno posiekana cebula
- ok. 7 cm pora (czesc biala) pokrojona w talarki
- 1 lyzeczka bulionu wolowego w proszku
- 200 ml wytrawnego szampana/wytrawnego bialego wina
- sloik fond do ryb
- 2 kubeczki smietany
- 1/5 kostki masla
- starta skorka z 1 cytryny
- szafran
- sol
- pieprz
- szczypta cukru Wykonanie: Na patelnie, na ktorej byly smazone ryby, wrzucic cebule, pora i pomidory. Dodac lyzeczke bulionu i podlac winem/szampanem (100 ml). Doprawic pieprzem. Wlac fond do ryb. Zagotowac. Dodac smietane (1 kubeczek). Wrzucic szafran. Ponownie podlac winem/szampanem (50 ml). Dodac szczypte cukru oraz skorke z cytryny. Sprobowac, gdy sos wydaje sie zbyt kwasny dodac jeszcze cukru. Ubic smietane (1 kubeczek) i wymieszac mikserem z maslem i dolac do sosu na patelni. Wymieszac, troche poddusic. Na koniec przecedzic sos przez sitko. Podawac do ryb smazonych.
Czym jest Sos szampański do ryb znaczenie w Słownik S .