Jak ugotować Sos Włoski do Ryb
Definicja SOS WŁOSKI DO RYB: 15 dag pomidorów,
pęczek włoszczyzny,
3 łyżki oleju lub oliwy,
cebula ( 50 g. ),
ząbek czosnku,
listek laurowy,
po gałązce tymianku,
oregano i rozmarynu,
sól,
pieprz,
cukier,
20 g. świerzego imbiru, 4 porcje filetów z mintaja, jajko, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, 40 g. tłuszczu do smażenia. Przygotowanie: Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i włoszczynę obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 minuty).Odstawić w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.Polać nim rybę
Czym jest Sos Włoski do Ryb znaczenie w Słownik S .