Jak ugotować Sos z włoszczyzny
Definicja SOS Z WŁOSZCZYZNY: Składniki:Porcja włoszczyzny,
cebula,
łyżka koncentratu pomidorowego,
3 łyżki oleju,
łyżeczka musztardy,
sól,
pieprz,
papryka,
zielona pietruszka.
Sposób przyrządzenia: Obraną i umytą włoszczyznę (bez kapusty) kroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Stale mieszając krótko podsmażyć na oleju (nie może się zrumienić). Podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem 12 min. Włożyć pomidory i wsypać przyprawy. Wystudzony sos przyprawić łyżeczką musztardy i posypać zieleniną. Podawać do ryb smażonych na zimno, do oczyszczonych śledzi, jaj na twardo, a także jako dodatek do pieczywa z wędzoną rybą lub wędliną.
Czym jest Sos z włoszczyzny znaczenie w Słownik S .