Przepis na Ziemniaczany Sos
SKŁADNIKI DO SOS ZIEMNIACZANY co to jest
Gotowanie Sos ziemniaczany. Składniki do śmietany,15-20 dkg ziemniaków (drążonych),8 dkg cebuli, 4.

Jak ugotować Sos ziemniaczany

Definicja SOS ZIEMNIACZANY: Składniki:350 ml wywaru z kości lub mięsa,
50 ml śmietany,
15-20 dkg ziemniaków (drążonych),
8 dkg cebuli, 4 dkg tłuszczu,
3 dkg mąki,
natka pietruszki,
sól,
pieprz i przyprawy do zup do smaku.

 
Sposób przyrządzenia:        Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zarumienić, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać ziemniaki i ugotować. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.

Czym jest Sos ziemniaczany znaczenie w Słownik S .