Jak ugotować Specjota - karmazyn po grecku z pomidorami
Definicja SPECJOTA - KARMAZYN PO GRECKU Z POMIDORAMI: - 1 kg filetów z karmazyna
- 1/2 kg świeżych
- umytych li?ci szpinaku
- 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry
- 1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- po pół pęczka natki i koperku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- oliwa do polania ryby
Na posmarowanym oliwą dnie formy do pieczenia ułóż najpierw li?cie szpinaku, potem ziemniaki. Posyp posiekaną natką, koperkiem i bazyli?. Na wierzchu ułóż filety z karmazyna i pokrojone pomidory. Posyp przyprawami i suszonymi ziołami, polej obficie oliwą. Wstaw do bardzo gorącego piekarnika. Piecz pod przykryciem 25 minut, potem zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieni.
Czym jest Specjota - karmazyn po grecku znaczenie w Słownik S .