Jak ugotować Sponge cake
Definicja SPONGE CAKE: - 4 jajka
- 10 dag cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 cytryny
- 7 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podgrzej piekarnik do 200°C. Wyci?nij cytrynę i zetrzyj skórkę. Oddziel białka od żółtek. Ubij energicznie żółtka na kogel mogel, aż otrzymasz biał? puszyst? masę. Posól i dodaj skórkę cytrynową. Ponownie ubij. Wymieszaj m?kę z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do ubitych żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je powoli, drewnianą szpatułką do żółtkowej masy. Pamiętaj: nigdy na odwrót! Posmaruj okragł? foremkę masłem, wlej do niej ciasto i piecz przez 45 minut.
Czym jest Sponge cake znaczenie w Słownik S .