Przepis na Makowiec
SKŁADNIKI DO STAROPOLSKI co to jest
Gotowanie Staropolski makowiec. Składniki do mąki sól 2 jajka 8 - 10 dag cukru łyżka miodu 2 łyżki.

Jak ugotować Staropolski makowiec

Definicja STAROPOLSKI MAKOWIEC: 15 dag masła
3 dag drożdży
450 ml mleka
40 dag mąki
sól
2 jajka
8 - 10 dag cukru
łyżka miodu
2 łyżki cukru waniliowego
30 dag maku
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
cynamon
biała polewa do ciast Zrobić ciasto: stopić 10 dag masła, dodać drożdże, trochę cukru i 100 ml ciepłego mleka.
Wyrobić z mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Mak przepuścić przez maszynkę, wsypać do reszty ciepłego mleka z miodem i cukrem waniliowym.
Mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje, dodać bakalie i cynamon.
Ciasto zagnieść z jajkami i resztą cukru, odstawić na kolejne 30 minut.
Rozwałkować, posmarować masą, zwinąć struclę odstawić na 30 minut.
Posmarować resztą masła, piec godzinę w temperaturze 190oC.
Ozdobić polewą.

Czym jest Staropolski makowiec znaczenie w Słownik S .