Przepis na Steak and kidney
SKŁADNIKI DO STEAK AND KIDNEY co to jest
Gotowanie Steak and kidney pie. Składniki do nerek wołowych- m?ka- sól- pieprz- olej do smażenia.

Jak ugotować Steak and kidney pie

Definicja STEAK AND KIDNEY PIE: 1 kg rumsztyku lub wołowiny na gulasz
- 50 dag nerek wołowych
- m?ka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 50 dag grzybów
- 1 cebula
- 1 szklanka piwa
- 600 ml bulionu wołowego
- 50 dag ciasta francuskiego
- 1 jajko

Sposób przyrz?dzania:

Niegdy? w skład tego dania wchodziły ostrygi, a nie grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej dostępne
Usuń tłuszcz z mięsa i nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz m?ką, solą i pieprzem, mocno obsmaż na oleju i wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzuć grzyby pokrojone w plasterki. Gdy się przysmaż?, poł?cz je z mięsem i cebul?, wlej piwo i bulion. Szybko wymieszaj, aby nic nie przywarło do dna rondla. Rondel przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie przełóż do okr?głej formy na tartę, pozostaw, aby ostygło. Ciasto rozmroĽ i rozwałkuj, wytnij koło i nakryj nim formę z mięsem. Z resztek ciasta zrób dekoracje. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 20 minut.

Czym jest Steak and kidney pie znaczenie w Słownik S .