Jak ugotować Stek z sosem pieprzowym
Definicja STEK Z SOSEM PIEPRZOWYM: - 30 dag polędwicy
- 3 szalotki (15 dag)
- 10 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki śmietany (30-proc.)
- po 1 łyżce musztardy Dijon i oleju
- po 1 łyżce tłuczonego pieprzu czarnego i zielonego
- sól
- ziarna pieprzu do dekoracji
Szalotki posiekaj. Stek posyp czarnym pieprzem, usmaż na oleju, zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na tej samej patelni zeszklij szalotki, wlej wino, dodaj pieprz zielony i musztardę. Du?, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Wlej ?mietanę i posól. Stek podawaj polany sosem. Możesz udekorować całymi ziarenkami pieprzu.
Czym jest Stek z sosem pieprzowym znaczenie w Słownik S .