Przepis na Màglyarakàs Stos
SKŁADNIKI DO STOS – co to jest
Gotowanie Stos – Màglyarakàs. Składniki do 250 g cukru • 100 ml białego wina • 3 jaja • 250 g.

Jak ugotować Stos – Màglyarakàs

Definicja STOS – MÀGLYARAKÀS: Składniki • 5 czerstwych bułek • 400 ml mleka • 250 g cukru • 100 ml białego wina • 3 jaja • 250 g jabłek • 80 g masła • 20 g rodzynek • 20 g orzechów • 20 g tarej bułki, cynamon • 1 łyżka marmoladki morelowej Etapy przygotowania 1. Bułki pokroić w kromki. W przegotowanym i wystudzonym mleku rozmącić żółtka, wsypać 100 g cukru, rodzynki, masło wszystko dobrze wymieszać i namoczyć kromki bułki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i układać namoczone kromki bułki, druga warstwa jabłka utarte na jarzynówce posypane cukrem i cynamonem, następnie pokruszone orzechy – przykrywamy nastepnymi kromkami. Skrapiamy winem alternatywnie rumem i pieczemy w piekarniku na małym ogniu ( 160 st) 25 min. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru, pod koniec ubijania dodajemy marmoladkę morelową . Układamy pianę na wierzchu stosu i zapiekamy do momentu zrumienienia piany. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Czym jest Stos – Màglyarakàs znaczenie w Słownik S .