Jak ugotować Strucla drożdżowa z makiem (makowiec)
Definicja STRUCLA DROŻDŻOWA Z MAKIEM (MAKOWIEC): Ciasto: 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki, 13 dag margaryny, 15 - 20 dag (8 - 10 łyżek) cukru, 5 dag drożdży, 3 żółtka, 1 szklanka mleka, szczypta soli, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, 1 jajo do smarowania ciasta, tłuszcz do formy.
Masa makowa: 25 dag maku, 10 - 15 dag (5 - 8 łyżek) cukru, 5 dag margaryny, 2 białka, cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy.
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżeczkami mąki, łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać przesianą m?kę, wyrośnięty rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrabiać ciasto ręką, mikserem lub łyżką drewnianą tak długo, aż będzie odstawać od miski i ręki. Dodać stopiony, lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przyrz?dzić masę makową: mak opłukać, odcedzić, zalać wrz?c? wod? i gotować na małym ogniu tak długo, by dał się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzić i przepu?cić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem. Margarynę roztopić w rondlu, dołożyć mak, cukier, cukier waniliowy i bakalie Można też dodać 2 - 3 łyżki miodu. Masę smażyć 10 - 15 min., ci?gle mieszając. Ubić sztywną pianę z białek i poł?czyć z ostudzoną mas?. Wyrośnięte ciasto i masę makową, podzielić na 2 czę?ci i sporz?dzić z nich 2 strucle w następujący sposób: ciasto wyłożyć na stolnice posypaną m?ką i rozwałkować formując prostokąt długości 30 cm i szerokości 25 cm Masę makową równo rozsmarować na cieście, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż węższego boku, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Wyrośnięte strucle smarować rozm?conym jajem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 50 min.
Czym jest Strucla drożdżowa z makiem znaczenie w Słownik S .