Jak ugotować Strucla malinowa
Definicja STRUCLA MALINOWA: Produkty • 15 g drozdzy
• 100 ml mleka
• 90 g cukru
• 400 g maki pszennej
• 3 jajka
• 2 zoltka
• 100 g masla
• sloik (ok. 400 g) konfitur z malin
• cukier puder
• maslo do formy
kruszonka:
• 100 g maki
• 100 g masla
• 100 g cukru
Etapy przygotowania 1. Do pokruszonych drozdzy dodac podgrzane mleko, lyzke cukru i 100 g maki. Wymieszac. Odstawic w cieple miejsce na 15 min.
2. 2 jajka wymieszac z 2 zoltkami oraz reszta cukru. Stopniowo dodawac do masla i ucierac. Polaczyc z rozczynem i reszta maki. Wyrobic ciasto. Odstawic na 10 min.
3. Z ciasta uformowac gruby placek. Posmarowac go konfiturami. Zwinac w rolade. Wlozyc do wysmarowanej maslem formy i odstawic do wyrosniecia.
4. Skladniki na kruszonke zagniesc i drobno pokruszyc. Ciasto posmarowac jajkiem, posypac kruszonka.
5. Piec 30-40 min. w temp. 170 st. Cieple posypac cukrem pudrem.
Czym jest Strucla malinowa znaczenie w Słownik S .