Jak ugotować Strucla miodowo - migdałowa
Definicja STRUCLA MIODOWO - MIGDAŁOWA: Produkty Ciasto:
50 dkg.mąki
15 dkg.masła
2 jaja
3 żółtka
20 dkg.miodu
5 dkg.drożdży
1/2 szklanki śmietany
szczypta soli
Masa:
25 dkg.migdałów
25 dkg.miodu
2 jaja
4 żółtka
skórka pomarańczowa
Lukier:
1 białko
5 dkg.cukru pudru
sok z 1 cytryny Wykonanie Makę posiekać z masłem,dodać jaja,żółtka,śmietanę,roztarte z łyżką miodu drożdże,miód,cukier waniliowy - zagnieść ciasto.
Migdały sparzyć,obrać ze skórek,drobno posiekać,połączyć z miodem i pozostałymi składnikami nadzienia.
Ciasto podzielić na 2 części,rozwałkować na prostakąty,posmarować masą migdałową;zwinąć strucle i odstawić do wyrośnięcia.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec około 50 min.
Białka utrzeć z cukrem oraz sokiem cytrynowym i ostudzone ciasto polukrować.
Czym jest Strucla miodowo - migdałowa znaczenie w Słownik S .