Jak ugotować Strucla z dżemem
Definicja STRUCLA Z DŻEMEM: 60 dag (3 szklanki) mąki, 3/4 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 10 dag (5 łyżek) cukru, 8 dag margaryny, 2 jaja, szczypta soli, 10 dag marmolady, 30 dag dżemu, tłuszcz do formy. M?kę przesiać. Rozrobić drożdże w ciepłym mleku, a następnie dodać szklankę mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia Jaja rozmieszać z cukrem, bujać (najlepiej na parze) do rozpuszczenia cukru i poł?czyć z wyrośniętym rozczynem. Dodać sól i pozostał? m?kę. Ciasto wyrobić. Dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować dżemem zmieszanym z marmolad? i zwinąć formując podłużne strucle. Strucle przekroić wzdłuż i obie czę?ci splatać w ten sposób, aby widoczne było nadzienie. Strucle ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia Piec w średnio gor?cym piekarniku 40 - 50 min. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub posmarować cukrem.
Czym jest Strucla z dżemem znaczenie w Słownik S .