Jak ugotować Strucla z makiem I
Definicja STRUCLA Z MAKIEM I: Rozczyn i ciasto:
3 dag drożdży,
cukier,
mleko,
50 dag mąki,
7 dag cukru,
1 jajo,
1 szklanka mleka,
7 dag tłuszczu (smalcu i margaryny).
Nadzienie:
30 dag maku,
wrz?ca woda,
15 dag cukru,
olejek migdałowy do smaku,
(skórka cytrynowa),
3 dag masła,
(5 dag rodzynków),
2 białka,
masło do smarowania formy. Mak sparzyć wrz?c? wod? i pozostawić w wodzie, gdy mak rozciera się w palcach, odcedzić go i pozostawić na noc na sicie do os?czenia, nazajutrz przemleć 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać wszystkie składniki do smaku, wymieszać je. Przygotować ciasto jak na bułeczki, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie czę?ci, ciasto wywałkować nadając mu kształt prostokąta. Na ciasto wyłożyć połowę maku, nadzienie rozsmarować równo, zwinąć struclę ciasno w wałek, zakończenie ciasta z obu boków zawinąć do środka. Struclę wyłożyć do wysmarowanej formy (najlepiej wąskiej i długiej jak na keks lub piernik), postawić do wyrośnięcia, uformować drug? struclę z drugiej połowy ciasta i maku. Gdy ciasta w formach przybędzie jeszcze raz tyle, wstawić do dobrze ogrzanego pieca, upiec (45 min.). Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia w formie, ostrożnie wyjąć i ostudzić oparte pół leż?co o brzeg stolnicy dla szybszego ostudzenia, aby nie podeszło par?. Po wierzchu można polukrować lub posypać cukrem. Podawać następnego dnia.
Czym jest Strucla z makiem I znaczenie w Słownik S .