Przepis na Strucla z makiem II
SKŁADNIKI DO STRUCLA Z MAKIEM co to jest
Gotowanie Strucla z makiem II. Składniki do mleko,2 żółtka,1 jajo,7 dag cukru,skórka cytrynowa,50.

Jak ugotować Strucla z makiem II

Definicja STRUCLA Z MAKIEM II: Rozczyn i ciasto:
2 1/2 dag drożdży,
1/2 dag cukru,
mleko,
2 żółtka,
1 jajo,
7 dag cukru,
skórka cytrynowa,
50 dag mąki,
ok. 1 szklanki mleka,
sól,
6 dag masła,
4 dag smalcu.
Nadzienie:
35 dag maku,
(wrz?ca woda),
15 dag cukru,
5 dag masła,
skórka cytrynowa,
cynamon,
15 dag skórki pomarańczowej,
5 dag rodzynków,
(2 białka),
masło do smarowania formy. Sparzyć mak, gdy rozciera się w palcach, ods?czyć starannie na sicie (przez noc). Dwie wąskie, prostokątne formy (jak na piernik) wysmarować masłem. Przygotować rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporz?dzić ciasto drożdżowe według wskazówek podanych we wstępie, dodając najpierw smalec, póĽniej masło. Ciasto wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Sporz?dzić nadzienie z maku: Sparzony mak zemleć w maszynce przez drobne sitko 3 razy. Do maku dodać masło, cukier, powoli podsmażyć mieszając (odparować go),ostudzić. Mak wymieszać z rodzynkami (lub ods?czonymi konfiturami), skórką cytrynową i pomarańczową, jeżeli nadzienie rozsypuje się, dodać surowe białko. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 czę?ci, wyłożyć połowę na stolnicę, wywałkować dość cienko w kształcie prostokąta, posmarować połowę maku, zwinąć ciasto w wałek. Struclę wyłożyć do formy zawinięciem pod spód, postawić do wyrośnięcia, w ten sam sposób wrobić drug? połowę ciasta. Gdy ciasto wyrośnie, zwilżyć powierzchnię letni? wod? lub posmarować jajem i upiec (około 45 min.). Upieczone i nieco (w formie) przestudzone ciasto wyłożyć ostrożnie i opierając o brzeg stolnicy- ostudzić. Struclę posypać cukrem, dopóki gor?ca, lub oblać lukrem.

Czym jest Strucla z makiem II znaczenie w Słownik S .