Przepis na Marcepanem Z
SKŁADNIKI DO STRUCLA Z co to jest
Gotowanie Strucla z marcepanem. Składniki do drożdży w proszku-50 dag mąki-125 g miękkiego masła-0.

Jak ugotować Strucla z marcepanem

Definicja STRUCLA Z MARCEPANEM: Produkty -200 ml ciepłego mleka
-1 opakowanie drożdży w proszku
-50 dag mąki
-125 g miękkiego masła
-0,5 szklanki cukru
-1 jajko
-szczypta soli
-20 dag masy marcepanowej
-5 dag suszonych moreli
-5 dag orzechów włoskich
-8 łyżek cukru pudru Do dekoracji -8 dag masła
-4 łyżki cukru pudru Wykonanie Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, jajkiem, masłem i mlekiem. Wyrobić bardzo dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę,żeby mogło ładnie wyrosnąć.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i podzielić na 2 równe części. Di jednej dodać drobno pokrojone morele, a do drugiej równie drobno pokrojone orzechy. Z mas uformować 2 wałki o długości 30 cm.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x25 cm. Przy dłuższych bokach ułożyć marcepanowe wałki i zwinąć do środka.
Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą struclę posmarować połową stopionego masła, przeznaczonego na dekorację i piec ok.50 minut w temp.200 stopni. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto posmarować resztą masła (też stopionego) i posypać cukrem pudrem.
 

Czym jest Strucla z marcepanem znaczenie w Słownik S .