Jak ugotować Strucla z marmoladą
Definicja STRUCLA Z MARMOLADĄ: Rozczyn:
1 1/2 dag drożdży,
1/2 dag cukru,
mleko.
Ciasto:
2 żółtka,
5 dag cukru,
skórka cytrynowa,
25 dag mąki,
mleko,
5 dag masła (lub smalcu i margaryny),
sól,
30 dag gęstej marmolady,
1/z jaja da smarowania,
(2 dag migdałów do posypania),
tłuszcz do smarowania formy. Przygotować ciasto tak jak na bułeczki drożdżowe słodkie, postawić je do wyrośnięcia. Dług?, wąską blaszkę posmarować masłem. Jeżeli marmolada jest rzadka, należy wzi?ć jej więcej i nieco wysmażyć, aby nie wypłynęła z ciasta w czasie pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną m?ką i wywałkować w prostokąt, posmarować białkiem jego obwód. Ciasto posmarować marmolad? nie doprowadzając jej do brzegów ciasta. Struclę zwinąć ciasna w wałek, zakończenia ciasta z obu boków zawinąć do środka, zlepiając je, a podwijając pac spód, aby marmolada nie wypłynęła. Struclę włożyć da wąskiej, długiej blachy, zakończeniem pod spód i postawić do powtórnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować jajem, posypać grubo siekanymi migdałami, wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godz.). Upieczone ciasto nieco przestudzić w formie, ostrożnie wyłożyć, powierzchnię ciasta zaraz posypać cukrem z wanili? i studzić oparte o wysoki brzeg stolnicy.
Czym jest Strucla z marmoladą znaczenie w Słownik S .