Jak ugotować Strudel z czereśniami prosto z Austrii
Definicja STRUDEL Z CZEREŚNIAMI PROSTO Z AUSTRII: Składniki • 25 dag mąki • 1 jajko • 180 ml wody • sok z 1/2 cytryny • szczypta soli • 1/2 kg czereśni (poza sezonem mogą być wiśnie ze słoika) • 15 dag cukru • 15 dag włoskich orzechów • 10 dag masła • skórka z 2 cytryn • 2 łyżki bułki tartej Sos: 250 ml mleka, 1 laska wanilii, 3 żółtka, 3 dag cukru pudru Etapy przygotowania 1. Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z jajkiem, solą, sokiem i wodą. Ciasto wyrabiaj rękami około 5 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (mocno klei się do ręki), dodaj jeszcze odrobinę mąki. Rozłóż na blacie duży kawałek płótna i obsyp je mąką. Na płótno wyłóż ciasto i rozwałkuj tak cienko, aby było widać wzór na materiale. Przykryj na 15 minut wilgotną ściereczką. 2. Wydrylowane czereśnie wymieszaj z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. 3. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp czereśniami i bułką tartą.
Czym jest Strudel z czereśniami prosto znaczenie w Słownik S .