Jak ugotować Strudel z jabłkami i śmietaną
Definicja STRUDEL Z JABŁKAMI I ŚMIETANĄ: Ciasto:
- 15 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- 8 dag masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 20 dag śmietany 36-procentowej
- 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
- 50 dag jabłek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotuj ciasto: m?kę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie i wbij jajko. Wlej 1/2 szklanki wody i sok z cytryny. Ciasto zagnieć, tak aby było gładkie i elastyczne. Przykryj miską i włóż do lodówki na 30 minut
Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, posmaruj czę?ci? roztopionego masła, posyp bułką tart?. Na cieście rozsmaruj nadzienie jabłkowe, zwiń, formując strudel. Końce ciasta załóż pod spód, aby nadzienie nie wypadało. Zwiń, ułóż na blasze i posmaruj reszt? masła. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Strudel pokrój na porcje i podawaj przybrany ubit? ?mietaną.
Czym jest Strudel z jabłkami i śmietaną znaczenie w Słownik S .