Jak ugotować Strudel z jabłkami
Definicja STRUDEL Z JABŁKAMI: Dla dziecka od: 1,5 roku Składniki:
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- 1 jajko lub 2 białka
- sól; nadzienie: 80 dag jabłek
- cukier
- cynamon (niekoniecznie)
- 8 łyżek bułki tartej
- 5 dag masła
- cukier puder
- olej do wysmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia.
Sposób przyrządzania:
Z mąki, jaj, soli i gorącej wody zagnieć tzw. wolne ciasto i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki. Przykryj ciepłą miską i zostaw na pół godziny. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj. Na stole rozłóż czystą ścierkę, posyp ją mąką i rozwałkuj na niej ciasto (jak najcieniej). Możesz je jeszcze porozciągać palcami - im ciasto cieńsze, tym strudel smaczniejszy. Grubsze brzegi odetnij i poczekaj, aż przeschnie. Nagrzej piekarnik do 180°C, przygotuj blachę. Roztop masło i skrop nim ciasto. Wymieszaj jabłka z cukrem (i cynamonem), rozłóż równo na cieście, posyp bułką tartą. Zwiń ciasto w ciasny długi rulon, podtrzymując ściereczką, żeby się nie przerwało. Przenieś je na ściereczce i ostrożnie zsuń na blachę. Z wierzchu możesz strudel raz jeszcze skropić stopionym masłem. Piecz 40 - 50 min. Podawaj na gorąco, posypany cukrem pudrem.
Czym jest Strudel z jabłkami znaczenie w Słownik S .