Jak ugotować Suflet czekoladowy
Definicja SUFLET CZEKOLADOWY: Składniki Przepis 10 łyżek cukru
8 jajek
6 łyżek kakao
masło do smarowania kokilek
6 łyżek mąki
1 l mleka
szczypta soli
To nic innego tylko budyń zapiekany w piecu w kokilkach czyli kamionkowych naczynkach do zapiekania. Je się go, jeszcze zanim zd?ży ostygnąć.
Taki czekoladowy patent na deser. Na specjalne okazje.
1. Oddziel żółtka od białek w osobnych miseczkach.
2. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij.
3. Do żółtek wsyp cukier, zamieszaj, a następnie dodaj m?kę, kakao i znów dokładnie wymieszaj.
4. Zagotuj mleko, odlej z niego połowę i wlej do miski z jajeczną mas?. Chodzi o to, żeby m?ka i kakao się rozpu?ciły. Wymieszaj.
5. Wlej wszystko z powrotem do garnka z reszt? mleka i trzymaj na ogniu (mieszając oczywi?cie), aż uzyskasz konsystencję budyniu.
6. Po zdjęciu z ognia zakryj foli?, żeby nie zrobił się kożuch.
7. Małe miseczki wysmaruj wewnątrz masłem i wsyp w nie cukier. Powinien ze wszystkich stron przykleić się do masła.
8. Przełóż budyń do miski i dodaj do niego pianę z białek (nie odwrotnie). Wymieszaj bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.
9. Nałóż masę do miseczek z cukrem.
10. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i trzymaj w nim suflet ok. 25 min.
11. Podawaj na stół prosto z pieca.
Smacznego
Czym jest Suflet czekoladowy znaczenie w Słownik S .