Jak ugotować Suimono z krewetkami
Definicja SUIMONO Z KREWETKAMI: Produkty: 1 litr wody
4 dag suszonych alg morskich wakame
1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
sos sojowy do smaku
50 ml sake
50 ml białego wina oraz: 10 krewetek
25 fasolek szparagowych
sól
olej Wykonanie: Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj dashi i sos sojowy. Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem. Krewetki posól, obtocz w mące kukurydzianej, bardzo delikatnie obsmaż w oleju. Zalej bulionem, dodaj fasolkę (krótko obgotowaną w osolonej wodzie), gotuj razem około minuty. Posyp listkami natki i od razu podawaj.
Czym jest Suimono z krewetkami znaczenie w Słownik S .