Jak ugotować sukiyaki
Definicja SUKIYAKI: Składniki na 4 porcje
• 1/2 kg polędwicy wołowej • 1/2 małej kapusty pekińskiej • 2 małe cebule, najlepiej białe • 8 świeżych grzybów shiitake, ew. 8 pieczarek • 1 duża marchew • 1 duży por (biała część) • 15 dg kiełków fasoli, najlepiej mung • 20 dg bambusa z puszki, najlepiej takiego nie krojonego • 10 dg tofu (twardego) • 10 dg makaronu, najlepiej shirataki albo harusame, może być inny • 4 surowe jajka • olej do głębokiego smażenia • 1/3 szklanki japońskiego sosu sojowego (na sos) • 1/4 szklanki sake (na sos) • 1/4 szklanki mirinu (na sos) • 2 łyżki drobnego cukru (na sos)
Etapy przygotowania
1. makaron gotujemy al dente 2. mięso kroimy w bardzo cienkie, "przezroczyste" plasterki - najlepiej bardzo ostrym nożem kroić lekko zamrożone mięso (lekko - nie "na kość") 3. kapelusze grzybów dekoracyjnie nacinamy na krzyż 4. kroimy: cebule na 6 "ćwiartek" pora - ukośnie w ok. 1,5 cm plasterki; marchew - w cienkie plastry; tofu w kostkę o boku 2 cm; bambus - w kawałki zbliżone rozmiarami do kawałków innych warzyw 5. mieszamy składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru (można lekko podgrzać) 6. jajka szorujemy, sparzamy i wbijamy do czterech małych miseczek, roztrzepujemy 7. na stole ustawiamy kuchenkę turystyczną z patelnią albo patelnię elektryczną, wlewamy olej (ok. 1/4 szklanki) i podgrzewamy, dolewamy trochę sosu i czekamy aż zawrze 8. wrzucamy porcję warzyw, chwilę obsmażamy (aż lekko zmiękną) 9. dorzucamy mięso i podsmarzamy wg uznania 10. na koniec dorzucamy makaron i tofu 11. każdy łowi sobie upatrzony kąsek prosto z patelni, macza w jajku i zjada.
Czym jest sukiyaki znaczenie w Słownik S .