Jak ugotować Surówka z brukselki
Definicja SURÓWKA Z BRUKSELKI: Produkty: 30 dkg brukselki,
10 dkg cebuli,
6 szt. śliwek suszonych lub z kompotu,
1 jabłko,
1 łyżka musztardy,
3 łyżki śmietany,
sól,
cukier i pieprz do smaku. Wykonanie: Brukselkę oczyścić z nadpsutych liści, umyć dokładnie, pozostawić na sicie lub specjalnym plastikowym koszyczku do odsączania sałaty. Pokrajać cienko obraną i opłukaną cebulę, jabłko pokrajać w piórka. Śliwki suszone, namoczone na parę godzin, wydrylować i pokrajać na paseczki. Połączyć wszystkie składniki razem, wymieszać z sosem przygotowanym ze śmietany i musztardy, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podawać surówkę udekorowaną pomidorami.
Czym jest Surówka z brukselki znaczenie w Słownik S .