Jak ugotować Surówka z kalarepką
Definicja SURÓWKA Z KALAREPKĄ: kalarepka - 1 szt.
rzodkiewka - 1 pęczek
orzechy włoskie - 2-3 łyżki pokrojonych
czosnek - 1 ząbek
sałata - 3 liście
cytryna - 1/2 szt.
olej - 2 łyżki
sól, cukier
natka pietruszki Liście sałaty wypłukać, wysuszyć, wyłożyć nimi salaterkę.
Kalarepkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Rzodkiewki umyć, pokroić na małe słupki. Ząbek czosnku obrać, zgnieść w prasce, utrzeć z cukrem i solą, dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić na 5 minut, dodać olej, wymieszać.
Kalarepkę, rzodkiewkę i orzechy wymieszać, ułożyć na liściach sałaty. Surówkę polać sosem czosnkowym, udekorować natką pietruszki.
Czym jest Surówka z kalarepką znaczenie w Słownik S .