Jak ugotować Surówka z kapusty cukrowej barwiona
Definicja SURÓWKA Z KAPUSTY CUKROWEJ BARWIONA: Produkty: 1/2 kg kapusty,
15 dkg kwaśnych jabłek,
30 dkg buraków,
sok z porzeczek lub żurawin,
3 łyżki oleju sojowego,
sól,
cukier,
czerwona sproszkowana papryka do smaku Wykonanie: Oczyszczoną i opłukaną kapustę poszatkować drobno (ręcznie) w robocie, na tarce lub szatkownicy), skropić sokiem z porzeczek lub żurawin, osolić, wymieszać z olejem. Buraki umyć, obrać, opłukać i najlepiej przepuścić przez specjalny przyrząd w robocie w celu odwirowania soku, można też buraki utrzeć na tarce i przez gazę lub płótno wycisnąć sok. Przygotowaną surówkę wymieszać z sokiem z buraków, co spowoduje zabarwienie jej na ładny czerwony kolor. Po ułożeniu na salaterce udekorować ją zielonymi listkami pora lub innej jarzyny.
Surówkę barwioną można przygotować również z kapusty kwaszonej.
Czym jest Surówka z kapusty cukrowej znaczenie w Słownik S .