Jak ugotować Surówka z zielonej cebuli z jajami
Definicja SURÓWKA Z ZIELONEJ CEBULI Z JAJAMI: Produkty: 1 pęczek (ok 15 dkg) zielonej cebuli albo kilka pęczków szczypiorku,
5 jaj ugotowanych na twardo (gotować 10 minut),
4 łyżki oleju sojowego,
1 łyżka musztardy,
sól,
pieprz,
cukier Wykonanie: Ugotowane jaja obrać ze skorupki, pokrajać w kostkę, zostawiając jedno żółtko do sosu. Umytą cebulę odsączyć dokładnie i drobno pokrajać. Wymieszać z jajami i sosem przygotowanym w następujący sposób: żółtko rozetrzeć dokładnie w kubeczku, wymieszać na jednolitą masę z musztardą i stale ucierając połączyć z olejem. Sos doprawić do smaku solą i cukrem. Przygotowaną surówkę połączyć z sosem, wymieszać, sprawdzić smak, ewentualnie dodać soli lub pieprzu. Wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami pomidorów lub ozdobnie pokrajaną marchewką, lub też czerwoną papryką.
Czym jest Surówka z zielonej cebuli z znaczenie w Słownik S .