Jak ugotować Świąteczna szynka pieczona
Definicja ŚWIĄTECZNA SZYNKA PIECZONA: 1 mała szynka wieprzowa z kości? (cała)
3/4 szkl. Sosu Sojowego Zagęszczonego Słodkiego
1 łyżka sherry
6 ząbków czosnku, rozgniecionych
1 goĽdzik, roztarty
1 łyżka Sosu Chilli Ostrego
2 łyżki dżemu ananasowego
1 łyżeczka imbiru w proszku
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 plastry ananasa pokrojone w kostkę
miseczka z wod? do wstawienia do piekarnika
Obrać szynkę za skórki i ponacinać w kratkę. Przygotować sos z 5 łyżek
sosu sojowego, sherry, 3 ząbków czosnku i goĽdzika. Zawinąć szynkę w
folię i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Przygotować sos z
reszty sosu sojowego, sosu chilli, dżemu ananasowego, czosnku, imbiru i
mąki kukurydzianej. Włożyć szynkę do mocno nagrzanego piekarnika na około
25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do około 175 stopni C i piec
25 minut na każde 500 g wagi mięsa. Na pół godziny przed końcem pieczenia
polać szynkę sosem.
Podawać na zimno lub gor?co udekorowaną plastrami ananasa
Czym jest Świąteczna szynka pieczona znaczenie w Słownik S .