Jak ugotować Szarlotka makowa
Definicja SZARLOTKA MAKOWA: 20 dag maku
10 dag cukru
6 żółtek
15 dag masła
cukier waniliowy
6 łyżek grysiku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag bakalii
50 dag jabłek
2 krople aromatu migdałowego polewa:
3 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietanki Mak sparzyć, zmielić. Utrzeć żółtka, cukier, masło, dodać mak, posiekane jabłka, grysik i bakalie. Ubijać białka, dodając pod koniec 15 dag cukru. Delikatnie poł?czyć z ciastem. Piec w wytłuszczonej blasze ok. 40 min. w dobrze nagrzanym piekarniku. Posmarować polewą czekoladową, powstał? z rozpuszczenia wszystkich składników.
Czym jest Szarlotka makowa znaczenie w Słownik S .