Jak ugotować Szaszłyk z baraniny w bakłażanach
Definicja SZASZŁYK Z BARANINY W BAKŁAŻANACH: Produkty: - 500 g mięsa baraniego (schab lub szynka)
- 350 g bakłażanów
- 5-6 ostrych papryczek
- 100 g octu jabłkowego
- 40 g oleju roślinnego
- sól
- pieprz Wykonanie: Baraninę pokroić na kawałki o wadze około 40 gram, posolić, popieprzyć, spryskać octem i odstawić do marynowania na 4 godziny. Na bakłażanach wykonać głębokie, podłużne nacięcie i włożyć do nich marynowane kawałki baraniny.
Faszerowane bakłażany nadziać na szpadki tak, aby przechodził on przez oba końce bakłażana i zawierał w sobie wszystkie kawałki baraniny z nadzienia. Obracać szaszłyki nad rożnem tak, aby kawałki baraniny były obsmażone równomiernie w odkrytym nacięciu bakłażanów. Pod koniec pieczenia spryskać szaszłyki olejem.
Podawać z czerwoną, ostrą papryką.
Czym jest Szaszłyk z baraniny w znaczenie w Słownik S .