Jak ugotować Szaszłyki na gałązkach rozmarynu
Definicja SZASZŁYKI NA GAŁĄZKACH ROZMARYNU: Składniki:
- 30 dag polędwiczek wieprzowych lub piersi kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 1 biała cebula
- 2 gałązki rozmarynu
Marynata:
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (majeranku; tymianku; ziół prowansalskich)
- 5-6 łyżek oliwy
Sposób przyrządzania:
Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Oczyść warzywa i pokrój je na grube plastry (cebulę w cząstki). Ponadziewaj na gałązki rozmarynu na przemian z kawałkami mięsa. Piecz na grillu 15-20 minut. Co jakiś czas odwracaj szaszłyki i smaruj je marynatą.
Czym jest Szaszłyki na gałązkach znaczenie w Słownik S .