Jak ugotować Szaszłyki z kurczaka z kaszką kuskus
Definicja SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z KASZKĄ KUSKUS: Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka, bez skórki, pokrojone na 24 kawałki 1 żółta i 1 czerwona papryka, oczyszczone i pokrojone na 8 kawałków sok z 1 cytryny 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry Sos jogurtowy 3/5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny drobno starta skórka z l/2 cytryny sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 duże drewniane szpikulce Kuskus 255 g kaszki kuskus 30 g masła 4 drobno posiekane dymki 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
1. Włożyć kurczaka i paprykę do niemetalowej miski, dodać sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę i wymieszać. Przykryć i pozostawić na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie połączyć składniki sosu, doprawić solą i pieprzem, schłodzić. 4 duże drewniane szpikulce namoczyć w wodzie przez około 10 minut. 2. Nagrzać grill do wysokiej temperatury. Nabić kawałki kurczaka i papryki na szpikulce i grillować przez około 10- 12 minut, obracając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie i przypieczone. Pozostawić w cieple. 3. Przyrządzić kuskus według przepisu na opakowaniu, spulchnić widelcem. Na małej patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim dymki przez około 2 minuty. Podsmażoną dymkę i 3 łyżki kolendry dodać do kaszki kuskus, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Wyłożyć kuskus na talerze, na nim położyć szaszłyki, polać sosem jogurtowym
Czym jest Szaszłyki z kurczaka z kaszką znaczenie w Słownik S .