Przepis na Jarzynach W
SKŁADNIKI DO SZCZUPAK W co to jest
Gotowanie Szczupak w jarzynach. Składniki do kg)- 4 szklanki kwasu buraczanego- 2 marchewki.

Jak ugotować Szczupak w jarzynach

Definicja SZCZUPAK W JARZYNACH: Produkty: - 1 szczupak (najlepiej o wadze 1-1.2 kg)
- 4 szklanki kwasu buraczanego
- 2 marchewki
- kalarepka (tradycyjnie dodawano brukiew)
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 ew. 1 por
- 4-5 buraków
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 cytryna
- garść rodzynek
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka masła
- sól
Wykonanie: 4-5 buraków kroimy w talarki i zalewamy 1 litrem przegotowanej wody z dodatkiem 1 łyżki soli i 1 łyżki cukru. Odstawiamy na 5-6 dni, następnie odcedzamy i zagotowujemy. Sprawionego szczupaka solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Do gotującego się kwasu buraczanego wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w talarki warzywa, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Najlepiej użyć garnka do ryby ze specjalną wkładką: układamy wówczas szczupaka w jej wnętrzu (kiedyś zawijano go w serwetę) i zanurzamy w płynie. Gotujemy na niewielkim ogniu 30-40 minut, po czym rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i odstawiamy. Z mąki i masła sporządzamy zasmażkę, rozrzedzamy ją odcedzonym wywarem z jarzyn, dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę i opłukane rodzynki. Gotujemy, aż sos się zagęści. Bezpośrednio przed podaniem rybę polewamy sosem i wstawiamy na 10-15 minut do gorącego piekarnika (200 st. C).

Czym jest Szczupak w jarzynach znaczenie w Słownik S .