Jak ugotować Szczupak w sosie śmietanowym
Definicja SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWYM: pęczek włoszczyzny
1/8 l białego wina
1 sprawiony szczupak
1 li?ć laurowy
szczypta cukru
sól
4 jagody jałowca
1 kg ziemniaków
2 cebule
3 łyżki masła
45 kremówki
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
5 dag kaparów
pęczek koperku
plasterki cytryny do dekoracji Włoszczyznę pokroić w kostkę. Zagotować 1,5 l wody z winem, włoszczyzną, li?ciem laurowym, solą, jałowcem. Włożyć szczupaka, gotować ok. 20 min. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebule posiekać, zeszklić na łyżce masła. Podlać ?mietaną, zagotować. Sos przyprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i szczypt? gałki muszkatołowej. Dodać os?czone kapary. Ziemniaki obrać, podsmażyć na pozostałym maśle, posypać koprem.
Czym jest Szczupak w sosie śmietanowym znaczenie w Słownik S .