Przepis na Szczupak z
SKŁADNIKI DO SZCZUPAK Z co to jest
Gotowanie Szczupak z rodzynkami i migdałami. Składniki do seler, pietruszka, por. cebula), 5 łyżek.

Jak ugotować Szczupak z rodzynkami i migdałami

Definicja SZCZUPAK Z RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI: Składniki 1 kg szczupaka, 200 g warzyw (marchew, seler, pietruszka, por. cebula), 5 łyżek rodzynków, 1 łyżka migdałów, 1 łyżka masła. 1 łyżka maki, 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, sok cytrynowy, 2-3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru Wykonanie Warzywa oczyścić i umyć. Zagotować 1/2 l wody, włożyć warzywa i gotować do miękkości. Następnie dodać sól i sprawionego, umytego, pokrojonego na małe kawałki szczupaka. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Rodzynki umyć i osaczyć. Migdały sparzyć, po usunięciu skórki pokroić w słupki. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, wlać wino i wymieszać, następnie dodać do wywaru z rybą. Dodać rodzynki i migdały i delikatnie wymieszać. Wywar z rybą nadal podgrzewać. Doprawić sokiem cytrynowym, cukrem i pokruszonymi listkami laurowymi oraz solą i pieprzem. Rybę gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Danie podawać z ziemniakami z wody.

Czym jest Szczupak z rodzynkami i znaczenie w Słownik S .