Jak ugotować Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)
Definicja SZNYCEL WIEDEŃSKI (WIENER SCHNITZEL): Składniki • 200 g mąki • 2 rozbełtane jaja • 200 g bułki tartej • 4 sznycle cielęce • 250 g smalcu (wieprzowego) lub oleju • 1 cytryna, pęczek natki pietruszki Etapy przygotowania 1. Przygotować w trzech osobnych naczyniach: mąkę, jajka, bułkę tartą. Sznycle krojone w poprzek włókien (jak na zdjęciu) rozbić i ponacinać wewnątrz w kilku miejscach. 2. Mięso lekko posolić 3. Obaczać w mące, jajku, bułce tartej. 6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez 3-4 minut. Podawać ze smażonymi ziemniakami przybrany natką i połówką cytryny.
Czym jest Sznycel wiedeński (Wiener znaczenie w Słownik S .