Przepis na Sznycel wiedeński
SKŁADNIKI DO SZNYCEL co to jest
Gotowanie Sznycel wiedeński z cielęciny. Składniki do 15-20 dag sklarowanego masła lub 1/4 szklanki.

Jak ugotować Sznycel wiedeński z cielęciny

Definicja SZNYCEL WIEDEŃSKI Z CIELĘCINY: Produkty: - 50-60 dag szynki cielęcej
- 1-2 jajka
- 15-20 dag sklarowanego masła lub 1/4 szklanki oliwy do smażenia
- 8-10 dag masła
- kilka łyżek mąki i szklankę bułki tartej do panierowania
- sól Wykonanie: Z mięsa pookrawaj błony i tłuszcz, a potem pokrój je w poprzek włókien na plastry o co najmniej centymetrowej grubości i wadze 10-15 dag.
Delikatnie rozbij płaty mięsa aż uzyska grubość 3-4 mm. Najpierw jednak lekko ponacinaj brzeg kotleta (mniej więcej co 2 cm), by nie odkształcał się podczas smażenia. Równomiernie rozklepany wyjmij z folii i przełóż na duży talerz. Jeśli płaty mięsa nieco zdeformowały się w czasie ubijania, dłonią i nożem nadaj im regularny, owalny kształt.
Wlej na patelnię sporo tłuszczu, tak aby sznycle pływały w nim. Najlepiej użyj sklarowanego masła. Jeśli unikasz tego tłuszczu, weź oliwę - samą lub wymieszaną pół na pół z masłem. Wkładaj sznycle na patelnię tak, aby nie były ściśnięte. Na ostrym ogniu przyrumień każdy, przewróć i zrumień drugą stronę. Zmniejsz płomień, połóż na każdym sznyclu plasterek masła, przykryj patelnię, zostawiając szparkę. Po 5 minutach przewróć sznycle, przykryj, niech dochodzą przez następne 5 minut.

Czym jest Sznycel wiedeński z cielęciny znaczenie w Słownik S .