Przepis na Szpinak po indyjsku
SKŁADNIKI DO SZPINAK PO co to jest
Gotowanie Szpinak po indyjsku. Składniki do 1 kg szpinaku • 1 kg bakłażanów • 6 łyżek masła ghee •.

Jak ugotować Szpinak po indyjsku

Definicja SZPINAK PO INDYJSKU: Składniki

• 100 g ciecierzycy • 3 kg pomidorów • 1 kg szpinaku • 1 kg bakłażanów • 6 łyżek masła ghee • 1 łyżka imbiru • 2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry • 1 łyżeczka chili • 2 łyżki śmietany 36%
Etapy przygotowania

1. Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękka (po ok. 45 minutach), odsączyć wodę. Pomidory sparzyć, zahartować w wodzie z lodem, obrać, pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć, odciąć grube łodygi, listki posiekać. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, zostawić na sicie, aby puściły gorzki sok, opłukać, pokroić w drobną kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzać 4 łyżki masła, wsypać przyprawy, smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać bakłażany i mieszać, aż zmiękną i wchłoną prawie cały tłuszcz. Dorzucić concase pomidorowe i szpinak, wymieszać wszystko dokładnie, zalać ¼ szklanki wody, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Dorzucić ciecierzycę, pozostałe masło, śmietanę, posolić i gotować ok. 5 minut już bez pokrywki, mieszając co jakiś czas. Szpinak po indyjsku nie powinien być zbyt rzadki. Jeżeli trzeba, gotować go dłużej, aby odparować nadmiar płynu.

Tak przyrządzony szpinak nadaje się na wystawną kolację lub jako danie główne na obiad.

Czym jest Szpinak po indyjsku znaczenie w Słownik S .