Jak ugotować Szynka pieczona z owocami
Definicja SZYNKA PIECZONA Z OWOCAMI: 2 kg surowej szynki (bez kości)
- 1 listek laurowy
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchew
- natka
- pieprz ziarnisty
- 2 łyżki marmolady imbirowo-pomarańczowej (można kupić w dobrych delikatesach)
Chutney:
- 10 dag suszonych moreli
- 1 owoc mango
- 10 dag daktyli
- 10 dag rodzynek sułtanek
- 2 laski cynamonu
- 5 dag drobnego br?zowego cukru Szynkę uformuj w rulon i obwi?ż ciasno bawełnianą nici?, aby zachowała kształt podczas gotowania. Warzywa oczy?ć, obierz, umyj i pokrój - seler w plasterki, marchewkę i cebulę w półplasterki. Do rondla wlej 2 litry zimnej wody. Włóż szynkę, dodaj listek laurowy, pokrojone warzywa, gał?zki natki i sześć ziarenek pieprzu. Rondel przykryj, szynkę zagotuj w wywarze. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny (25 minut na każde 45 dag mięsa). Następnie wyjmij szynkę z rondla i odstaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ostrym nożem usuń nitkę, któr? owinięta jest szynka. Odtenij też skórę, starając się pozostawić na mięsie jak najwięcej tłuszczu. Następnie ponacinaj tłuszcz, tworz?c na nim wzór w kształcie rombów. W miejsca, gdzie linie się krzyżują, wci?nij ziarenka pieprzu. Ułóż mięso w brytfannie, a obok niego wszystkie składniki na chutney (mango należy obrać i pokroić, a morele i daktyle przekroić na pół). Owoce posyp br?zowym cukrem. Całość zalej 200 ml gor?cej wody. Rozgrzej marmoladę imbirowo-pomarańczową w małym rondelku, aż stanie się płynna. Ostrożnie rozprowadĽ ją pędzelkiem na powierzchni mięsa. Szynkę piecz, dopóki glazura nie nabierze rumianego koloru (20-30 minut). Możesz podawać na gor?co od razu po przygotowaniu lub następnego dnia na zimno - wówczas kroisz szynkę cieniutko jak wędlinę.
Czym jest Szynka pieczona z owocami znaczenie w Słownik S .